V vrtincu črk

Helen Irlen

Utemeljiteljica skotopičnega sindroma in direktorica Irlen inštituta v ZDA

Počaščena sem, da lahko napišem predgovor za to prelepo zgodbo o deklici Lari, ki se je mučila z branjem, dokler ni dobila pomoči z metodo Irlen. Zgodba se dotakne srca in duše, saj Lara doživlja bolečino in ponižanje, ko ji v šoli kljub trudu ne uspe. Za svoje bralne težave krivi sebe in je navdušena, ko ugotovi, kako tudi ona lahko bere kot ostali sošolci, ki so dobri bralci. 

Ta očarljiva slikanica omogoča, da odkrijete nov vidik razmišljanja o bralnih težavah. Larine povzroča skotopični sindrom. To je težava procesiranja v možganih. Možgani niso sposobni natančno obdelati vizualnih informacij, kar bi moralo potekati zlahka in brez stresa, zato so te podobne optični iluziji, ki otežuje branje, prepisovanje in računanje ter povzroča fizične simptome, kot sta stres in naprezanje. Slikanica je namenjena staršem, da bi razumeli, zakaj se njihovi otroci mučijo z branjem, in otrokom, ki jim je branje muka. Veliko otrok trpi po tihem, starši pa so nemočni, saj ne vedo, kako bi pomagali.

Vesela sem, da sem odkrila osnovni vzrok za opisane težave in našla rešitev zanje. Pri metodi Irlen uporabljamo barvne folije in posebne barvne filtre Irlen, ki se nosijo kot očala, za pomiritev možganov, da ti lahko pravilno obdelajo vizualne informacije. Metodo Irlen danes uporabljajo v 46 državah po svetu in je ponudila možnost milijonom otrok, da berejo z razumevanjem in so uspešni v šoli.

Vem, da bo ta knjiga dragocena vzpodbuda za spreminjanje življenj mnogih otrok.

Ljubica Kosmač, strokovna vodja, in doc. dr. Polona Kelava, direktorica Irlen klinike Slovenija

Na Irlen kliniki Slovenija si zelo prizadevamo za osveščanje javnosti z upanjem, da bo na nacionalni ravni dovolj posluha in volje za sistemske rešitve in da bodo podprli naša prizadevanja po tem, da bi imela prav vsaka šola certificiranega presojevalca skotopičnega sindroma in bi bila tako pomoč učencem s skotopičnim sindromom zagotovljena po vsej državi.

Alan Penn

vodja razvoja metode Irlen za Evropo in direktor londonske Irlen klinike

Ta čudovita zgodba me je vrnila v čas, ko sem pri svojih otrocih presenečeno spoznal, kaj je mogoče doseči z metodo Irlen. Danes so uspešni in srečni odrasli.

Mag. Nina Čelešnik Kozamernik

vodja razvoja metode Irlen za Evropo in direktor londonske Irlen klinike

presojevalka skotopičnega sindroma po metodi Irlen, učiteljica razrednega pouka in angleščine za prvo in drugo triletje, Center IRIS za slepe in slabovidne