Pravi zaklad

Dr. Igor Saksida

Morda se ti zdi, da slikanica Pravi zaklad, ki sta jo skupaj ustvarili pisateljica Helena Kraljič in ilustratorka Mateja Korbar Šimić, razkriva skrivnost dragocenega zaklada že na naslovnici. Kaj vidiš na njej? Tri živali in skrinjo. Kakšna je skrinja? Starinska? Železna ali lesena? Piratska? Le kaj se skriva v njej? Zlatniki? Dragulji? Pravljice?

Pogumno k prebiranju slikanice – in če je mogoče, naj bo pri tem kdo s tabo. Mama, očka, starejša sestra ali brat, teta, stric, babica ali dedek. Ali pa jo berite skupaj v razredu. V njej se namreč skrivajo prav take dragocenosti kot v kaki skrinji iz davnih časov. Najprej boš spoznal(a) papagaja Jureta, ki ima pod perutjo zemljevid s potjo do zaklada. A strašno ga je strah piratov, skoraj toliko, kot je gorilo Anito, ki jo sreča papagaj, strah vode. Še sreča, da se jima pridruži lev Viktor, ki ju spremlja na poti čez vodo do zaklada, ki je skrit na otočku. Kopljejo … Skrinja … Odprejo ključavnico in … Zaklaaad!

Le kaj so našli? Zlatnike, dragulje ali nekaj povsem drugega? In kako to, da se na koncu pojavi čisto pravi pirat, tak z leseno nogo in enim očesom? Vse to se ti bo razkrilo, če boš prebral(a) to sijajno slikanico. Potem boš imel(a) čisto svoj in čisto pravi zaklad. A za kaj takega je treba imeti obilo poguma – kot ga imajo Jure, Anita, Viktor ali pirat.

Pogumno naprej, saj se vendar ničesar ne bojiš.