Pod srečno zvezdo

Dr. Igor Saksida

V slovenski otroški književnosti ni veliko realističnih zgodb, ki bi otrokom osvetljevale težave odraščanja najmlajših; pogostejše branje za to skupino mladih bralcev so klasične in sodobne pravljice ali besedila, v katerih otrok potuje med stvarnim svetom in domišljijo. Toda tudi otroci, na primer prvošolci, potrebujejo književna besedila, ki jim odpirajo vrata v realni svet, jim slikajo stvarno otroško podobo, življenje v družini, drobne in hujše nesporazume, veselje, žalost, strah in stisko. Saj življenje vendarle ni »le« pravljica – lepo bi bilo, če bi bila. A ni.

Besedilo Helene Kraljič in ilustracije Tine Dobrajc sooblikuje realistično slikanico, kar pomeni, da slika in beseda delujeta verjetno, realno – vse, o čemer knjiga govori, bi se lahko zares zgodilo v svetu, kjer se dan za dnem srečujemo otroci in odrasli, se pogovarjamo, beremo, se igramo in prepiramo, hodimo v šolo in službo. Glavni osebi slikanice Pod srečno zvezdo sta deklici Klara in Felicita – obe sta za starše že ob rojstvu pravi zvezdici, kot je to vsak otrok, vsako bitje. Le da je Klara junakinja, ki pogumno stopa po svoji poti v svet, Felicita pa ne; nič se ji ne ljubi: ne hoditi ne računati ne poslušati pravljic. Nič čudnega, da je v prvem razredu prava majhna nevednica. Prav nič zvezdniškega ni na njej, morda bi morala zase reči, da je rojena pod nesrečno zvezdo! Prav ji je – lenoba je vseh grdob grdoba, bi rekli stari modri ljudje (in to misel bo, ko bo odrasla, prebrala tudi v slovarju).

Toda ali Felicita vendarle vzame življenje v svoje roke? Se spremeni? Kdo ji pri tem pomaga? Postane zvezda? Kaj nam pove naslovnica, kaj deklica ob oknu? Preberite to sijajno slikanico, pa boste izvedeli, zakaj je Felicita na koncu kljub vsemu srečnica. Njej in vsem otrokom, ki hodijo po podobni poti, pa poklanjam tole pesmico Mateja Bora:

Jaz sem pogumna punčka,
se ničesar ne bojim,
v sobo stopim, luč ugasnem,
zraven pa še zamižim.
In si mislim: naj le pride,
oj, ta strahoviti strah,
pa prišel ni še nikoli,
ker ga pred menoj je strah.
Naj v vsakem od nas sijejo svetle zvezde.