Maja in Miha

Doc. dr. Nataša Bratina

Vodja kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni
Pediatrične klinike ter predsednica Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami

Ko sladkorna bolezen vstopi v družino, je vseeno, ali jo dobi malček, šolar, najstnik ali morda očka, mamica. Sprva prinaša s seboj stres in šok, žalost in strah, kako bo družina zmogla. Kmalu vsi osvojijo prve naloge, spremenijo domačo prehrano, otrok se začne spet ukvarjati s svojimi konjički, športom, vrne se v vrtec, šolo.

A boj s sladkorjem je tek na dolge proge in vedno znova se pojavljajo novi izzivi in naloge. Ne samo za otroka, tudi za starše, ne smemo pozabiti tudi na dedke, babice, sorojence pa tudi vzgojitelje in učitelje. Knjižica, ki je pred vami, na slikovit način opiše dva šolarja, ki se znajdeta v svetu sladkorne bolezni. Po bivanju v bolnišnici se vrneta domov in nato v šolo. Tudi onadva imata vprašanja, tudi onadva iščeta prave rešitve in moč, da potek sladkorne bolezni spremljata odgovorno in natančno.

A včasih se zalomi – in takrat je dobro, če je ob tebi prijatelj, ki pomaga. Kajti pri življenju s sladkorno boleznijo gre tudi za podporo družine in prijateljev. Knjiga, ki je pred vami, bo družini v pomoč, saj bodo starši z njo lahko predstavili sladkorno bolezen otrokom. Dobrodošla pa bo tudi v šolah in vrtcih, saj na preprost način pojasni, kako do sladkorne bolezni pride in kako poteka življenje z njo.