Elvis in Tara morata stran

Uroš Krivec, dr. med.

pediater in otroški pulmolog

Dihanje nas, kot bitje srca, spremlja vsak trenutek življenja. In vendar je presenetljivo, kako redko mu posvečamo zavestno pozornost. Lahkotnost diha so ljudje že davno povezovali s presežnim, duhovnim svetom. Navadno nas telo šele ob nelagodju opozori nanj, občutek oteženega dihanja pa nas nemudoma zaskrbi.

Astma je bolezen zaprtih dihalnih poti. Zanjo so značilni kašelj, piskanje v prsih in občutek dušenja. Kljub obsežnim raziskavam poglavitnih vzrokov za pojav astme ne poznamo. Bolezen označuje vnetje in preodzivnost malih dihalnih poti. Pojavlja se v napadih in lahko pomembno ovira bolnikovo življenje. Poglavitni sprožilci bolezenskih znakov so okužbe dihal, izpostavljenost alergenom, telesni napor in duševne obremenitve. Pogosto je povezana z alergijo in se lahko pojavlja sočasno z drugimi alergijskimi boleznimi. S sodobnimi zdravili lahko astmo zelo učinkovito zdravimo. Vedno manj obolelih ob napadih potrebuje zdravljenje v bolnišnici. Ljudje z astmo lahko dosegajo vrhunske športne rezultate.

Astma je najpogostejša kronična bolezen otrok. Ocenjujemo, da ima pri nas astmo okrog štirinajst odstotkov šolarjev. Za otroka in starše je življenje z astmo zahteven zalogaj. Otroci poznajo svoje omejitve in starši opazijo otrokovo neobičajno vedenje, vendar jih šele zdravnik sooči s kronično naravo bolezni. Zdravljenje zahteva dolgotrajno redno jemanje zdravil in izogibanje alergenom, za katere je otrok preobčutljiv.

Sprejemanje kronične bolezni olajšajo pogovor, razumevanje in čas. Pričujoča knjiga nam pred oči postavi otrokovo zavedanje in starševsko skrb. Slikovito nam prikaže razmišljanje o potrebnih odločitvah in nas s pogledom v prihodnost ohrabri pri sprejemanju zahtevnih sklepov. Spoštovani otroci in starši, prepričan sem, da vas bo zgodba te slikanice opogumila pri razmišljanju o izzivih vsakodnevnega zdravljenja astme in drugih alergijskih bolezni. Želim vam, da kot Jure najdete eno izmed številnih uspešnih poti sprejemanja lastnih posebnosti.