Milenka Pungerčar

Rodila se je 20. septembra 1925 v Veliki Nedelji pri Ormožu – z dekliškim priimkom Ljudmila Habjanič. Na Vičanskem vrhu v Slovenskih goricah je preživela svoje otroštvo v trdem življenjskem okolju. Poleg učenja v osnovni šoli se je izobraževala z branjem knjig iz knjižnice prosvetnega društva. Ko je že imela družino in je bila zaposlena, je ob službi študirala in diplomirala na Višji šoli za socialne delavce.

Leta 1941 je zaradi neposrednega upora nemškemu potujčevanju pobegnila od doma v Ljubljano, kjer je začela organizirano delovati v osvobodilnem gibanju. Komaj petnajstletna je bila aretirana in pred italijanskim vojaškim sodiščem v Ljubljani obsojena na 12 let in 6 mesecev strogega zapora. V italijanskih zaporih je bila do konca leta 1943.

Po vrnitvi je vstopila v partizane in v Prešernovi brigadi sodelovala pri prevozu ranjencev iz Notranjske v Kočevski rog. Na poti je zbolela za tifusom. Zdravila se je v postojanki Slovenske centralne vojaške partizanske bolnice. Po okrevanju je ostala na centralni upravi kot kulturni referent. V zadnjih mesecih okupacije je bila korektorica v tiskarni Partizanska 15. Po vojni se je redno zaposlila. Najprej na Okrožnem odboru Maribor, nato so sledile razne premestitve. Leta 1950 je bila z možem premeščena v Ljubljano. Tja sta se preselila z otrokoma. Delala je v organih sindikalne organizacije, v javni upravi in do upokojitve v nekaterih podjetjih kot vodja kadrovskega oddelka.

V literarnem snovanju se je preizkušala že v kulturnem delovanju v partizanih. Ko ni bilo dovolj prispevkov za stenski časopis, jih je pisala sama. Podobno je kasneje s svojimi prispevki sodelovala v tovarniških glasilih, po upokojitvi tudi v literarnih revijah.

Leta 1990 je izšla njena knjiga Trate preteklosti, leta 2000 knjiga kratkih zgodb Rdeče marjetice in leta 2013 roman Informbiro in oslovski kašelj. Upornica je njen najobsežnejši roman, ki ga je pisala več let. Leta 2015 je bila nominirana za nagrado Mira. S kratko zgodbo (Tomaževa pisma) iz medvojnega časa v italijanskih zaporih je bila leta 2016 zmagovalka nagradnega literarnega natečaja za starejše Zgodba najine ljubezni (RTV SLO), izbrana tako od bralcev kot strokovne žirije.

Oglejte si tudi

Kristina Krhin

Ilustratorka

Arjan Pregl

Ilustrator

Matjaž Schmidt

Ilustrator

Urška Stropnik Šonc

Ilustratorka

Drage bralke in bralci, izkoristite BON21 za nakupe knjig v Morfemovi knjigarni.
+