Matjaž Schmidt

Matjaž Schmidt je bil slovenski akademski slikar in ilustrator, rojen leta 1948 v Ljubljani. Preminil je leta 2010. Veljal je za enega najpomembnejših ilustratorjev pri nas, ilustriral je otroške revije, slikanice in učbenike, ustvaril pa je nekaj ključnih, legendarnih del slovenske mladinske literature. 

Schmidt se je rodil v Ljubljani, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo in gimnazijo. Po gimnaziji se je najprej vpisal na Fakulteto za arhitekturo, kasneje pa se je prepisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je tudi specializiral ilustratorstvo.

Prvo službo je dobil kot dizajner v oglaševalskem podjetju, kasneje pa je postal učitelj likovne vzgoje. Poleg teh poklicev je ilustriral za različne časopise, in ko je bilo ilustratorskega dela preveč, je pustil službo in postal samostojni umetnik. Skupaj z ženo Jelko Godec Schmidt sta ustvarjala v domačem ateljeju.

Poleg ilustracij za otroške revije se je ukvarjal z risanjem stripov po slovenskih ljudskih pripovedkah, svoje ilustracije pa je dajal na ogled na raznih samostojnih razstavah. Seveda je sodeloval tudi z različnimi otroškimi pisatelji, katerih slikanice je opremljal s svojimi ilustracijami.

Oglejte si tudi

Kristina Krhin

Ilustratorka

Arjan Pregl

Ilustrator

Urška Stropnik Šonc

Ilustratorka

Adriano Janežič

Ilustrator

Drage bralke in bralci, izkoristite BON21 za nakupe knjig v Morfemovi knjigarni.
+