Mateja Kregar Gliha

Mateja Kregar Gliha se je rodila 13. aprila 1966, je univerzitetna diplomirana ekonomistka in diplomirana zgodovinarka.

Svoj prvi študij je končala leta 1991 na Univerzi Rijeka, na Fakulteti za turizem in hotelirstvo. Že takrat je redno delala kot turistična vodnica za angleško in nemško govoreče obiskovalce.

Kasnejše študijske in delovne obveznosti so jo vodile v Švico, ZDA in Avstralijo, kjer je leta 1994 končala izobraževanje na Univerzi Swinburne v Avstraliji, s specializacijo trajnostni turizem.

Po povratku v Slovenijo je svojo delovno pot nadaljevala kot samostojna podjetnica v turizmu in bila glavna urednica pri reviji Mama. Od leta 2004 naprej se je bolj posvetila interpretaciji kulturne in naravne dediščine. Leta 2013 je svoje znanje dopolnila na Univerzi v Novi Gorici in končala študij kulturne zgodovine.

Med delom kot turistična vodnica je oblikovala številne tematske poti v Ljubljani: Ljubljančanke, ki so orale ledino, Ljubljana v času protestantizma, Gospodarski razcvet glavnega mesta Kranjske v drugi polovici 19. stoletja, Jezik, literatura in identiteta, Ljubljana v času baroka idr. V letih 2020 in 2021 je bila avtorica in izvajalka televizijskih oddaj na TV Ljubljana s temo: Spoznajmo glavno mesto.

Kot samostojna podjetnica deluje na področju inovativnih pristopov v turizmu, oblikovanja novih turističnih produktov, kot svetovalka destinacije, turistična vodnica, vodja poti in raziskovalka novih inovativnih smeri v turizmu, še posebej spletnih vodenih doživetij. Kot mednarodna trenerka turističnih vodnikov sodeluje pri Svetovni zvezi društev turističnih vodnikov WFTGA, še posebej pri oblikovanju novih izobraževanj za turistične vodnike za spletne vodene oglede. Je predsednica Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije ter tajnica Društva Finžgarjeva galerija, Trnovo, Ljubljana.

Oglejte si tudi

Tina Dobrajc

Ilustratorka

Jelka Godec Schmidt

Ilustratorka

Zvonko Čoh

Ilustrator

Peter Škerl

Ilustrator