Kirsten Boie

Kirsten Boie je otroška in mladinska pisateljica. Rodila se je 19. marca 1950 v Hamburgu. Tam je končala tudi šolanje in študij, razen študijskega leta na angleški univerzi Southampton s štipendijo Univerze v Hamburgu. Po prvem državnem izpitu iz nemščine in angleščine je doktorirala iz literarnih ved. Delala je kot učiteljica na srednji šoli v Hamburgu.

Po posvojitvi prvega otroka je morala na zahtevo centra za socialno delo opustiti poučevanje, nato pa je napisala svojo prvo otroško knjigo.

Njena prva knjiga, ki je izšla leta 1985 pod naslovom Paule is a Glücksgriff, je doživela izjemen uspeh (ožji izbor za nemško mladinsko književno nagrado, knjiga meseca Nemške akademije za otroško in mladinsko književnost v Volkachu itd.) 

Kirsten Boie je doslej objavila okoli 100 knjig, ki so bile prevedene v številne jezike. 

Poleg knjig za otroke in mladostnike piše tudi predavanja in eseje o različnih vidikih književnosti za otroke in mladostnike ter o spodbujanju branja. V zadnjih letih v imenu Goethejevega inštituta vse pogosteje potuje v druge evropske in neevropske države. Leta 2007 je za svoj opus prejela posebno nagrado nemške mladinske književne nagrade, leta 2008 pa veliko nagrado Nemške akademije za otroško in mladinsko književnost. Leta 2011 je prejela nagrado za mir Gustava Heinemanna za roman »Ringel, Rangel, Rosen«. Oktobra 2011 jo je zvezni predsednik odlikoval s križem za zasluge 1. razreda.

Najnovejša dela

Oglejte si tudi

Kristina Krhin

Ilustratorka

Arjan Pregl

Ilustrator

Matjaž Schmidt

Ilustrator

Urška Stropnik Šonc

Ilustratorka

Drage bralke in bralci, izkoristite BON21 za nakupe knjig v Morfemovi knjigarni.
+