Bina Štampe Žmavc

Bina Štampe Žmavc je slovenska pisateljica, pesnica, režiserka in prevajalka, rojena 4. oktobra 1951 v Celju.

Osnovno šolo in gimnazijo je obiskovala v Celju. Po maturi je študirala primerjalno književnost in literarno teorijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot absolventka se je zaposlila v šolstvu in poučevala pet let.

Ukvarjala se je z glasbo in gledališčem. Trinajst let je vodila otroško improvizacijsko gledališče v Eksperimentalnem gledališču Celje, kjer je bila režiserka, dramaturginja in avtorica tekstov.

Je članica uredništva revije Poetikon. Piše pesmi, prozo in dramska besedila, večinoma za mlade bralce. Poezijo za odrasle je začela najprej objavljati v gimnazijskem glasilu Brstiči, pozneje pa v Dialogih, Mentorju in Obrazih. Napisala je tri pesniške zbirke sonetov Pesek v pesmi, Poševno sonce, Opoldnevi. Med pesniškimi zbirkami je najobsežnejša Čaroznanke (1990); njihovo motivno izhodišče sta vsakdanjik, realnost in domišljijska izkušnja. V zbirki Nebeške kočije (1994) se avtorica osredotoča na tematiko vsepovezanosti vesolja, človeka in narave, s Klepetosnedkami (1996) pa se vrne k otroku in njegovem igrivem odnosu do okolice. Med pripovednimi besedili so živalske zgodbe, Slike in zgodbe iz tisoč in enega pasjega dne (1985), in raznolika kratka pravljična in nonsensna besedila, Popravljalnica sanj (1992), Muc Mehkošapek (1998).

Za njeno mladinsko poezijo je značilen bogat pesniški jezik. Pesnica si izmišlja besede, njene pesmi so ritmične, za njeno mladinsko pripovedništvo so značilni domišljijski svetovi. Piše tudi igre in lutkovna dela za otroke ter šansone za odrasle. Danes jo uvrščamo med klasike slovenske mladinske književnosti. Živi in ustvarja v Celju.

 

Priznanja in nagrade:

* 1986 – zlata Linhartova značka ZKOS za režijo in besedilo igre O velikem strahu Buholinu

* 1994 – nagrada zlata paličica za najboljše slovensko odrsko besedilo za otroke in mladino za dramski tekst Ure kralja Mihe

* 1996 – nagrada Radia Slovenija za izvirno radijsko igro za otroke za igro Princesa kamnitih besed

* 1997 – nagrada Radia Slovenija za izvirno radijsko igro za otroke za igro Ernica gosenica

* 1999 – Klemenčičeva nagrada za izvirno lutkovno besedilo Društva slovenskih pisateljev in festivala »Klemenčičevi dnevi« za delo Ernica gosenica

* 2000 – mednarodna bienalna nagrada Janusz Korczak, druga nagrada za delo Muc Mehkošapek

* 2003 – nagrada Radia Slovenija za izvirno radijsko igro za otroke O kuri, ki je izmaknila pesem

* 2007 – nagrada desetnica za otroško in mladinsko književnost za pesniško zbirko Živa hiša

* 2009 – nagrada večernica za delo Cesar in roža

* 2011 – nagrada desetnica za najboljše otroško in mladinsko delo za zbirko pravljic Cesar in roža

* 2018 – zlatnik poezije

Oglejte si tudi

Tina Dobrajc

Ilustratorka

Jelka Godec Schmidt

Ilustratorka

Zvonko Čoh

Ilustrator

Peter Škerl

Ilustrator