Andrej Predin

Andrej Predin je osnovno šolo in gimnazijo obiskoval v Mariboru, nato pa se preselil v Ljubljano, kjer je študiral biologijo. Med študijem je leto dni preživel na Kitajskem, potoval od Tibeta do Hong Konga in raziskoval naravo.

Prvi roman Na zeleno vejo je nastal po vrnitvi v Slovenijo. Knjiga je po uvrstitvi na seznam knjig za Cankarjevo priznanje dvignila veliko prahu zaradi svoje domnevno neustrezne vsebine. Sledil je roman Učiteljice, v katerem opisuje svoja leta učitelja biologije na osnovni šoli. S tretjim romanom Prihodnost d.o.o je zaključil svojo mariborsko trilogijo.

Trenutno se posveča pisanju zgodb o deklici Mici, ki nastajajo v sodelovanju s priznanim ilustratorjem Marijanom Mančkom in so bile prevedene v angleščino in turščino. Doslej so izšli štirje deli: Mica pri babici: Čarobni cilinder, 2013; Mica pri babici: Pirati iz dežele Merikaka, 2014, Mica pri babici: Podivjane princeske, 2015; in Mica pri babici: Ugrabljeni Božiček, 2018. Za ekološko slikanico Gnusna kalnica, 2013, si je prislužil nominacijo za nagrado desetnica, ki jo podeljuje mladinska sekcija Društva slovenskih pisateljev. Omenjena knjiga je bila prevedena v angleščino in turščino. V Turčiji so po njej naredili gledališko igro za otroke. Konec leta 2015 je izdal slikanico Čebula Grdula.

Napisal je scenarij za videospot skladbe Balada Katje Koren. Leta 2018 se je z odlomkom romana Na zeleno vejo uvrstil v avstrijsko antologijo Gegen den Ball. Ob stoti obletnici SNG Maribor je postal eden izmed treh mariborskih avtorjev, katerih dela so bila uprizorjena v sezoni 2019/2020. V ta namen je napisal dramatizacijo otroške predstave Mica pri babici, ki je bila premierno uprizorjena 9. novembra 2019. Je član Društva slovenskih pisateljev in PEN. Septembra leta 2020 je pri založbi Mladinska knjiga izdal slikanico Vesoljčki, ki si je prislužila nominacijo za desetnico. V Lutkovnem gledališču Maribor pa so uprizorili lutkovno predstavo Bimberli, za katero je napisal dramatizacijo. Napisal je tudi scenarij za risanko, ki je trenutno v produkciji.

Z neizčrpnim, značilnim smislom za humor in pretanjenim občutkom za odkrivanje lepote v vsakdanjosti ali celo nenavadnosti avtor mladim bralcem predstavlja nove svetove iz povsem drugačne perspektive.

Oglejte si tudi

Tina Dobrajc

Ilustratorka

Jelka Godec Schmidt

Ilustratorka

Zvonko Čoh

Ilustrator

Peter Škerl

Ilustrator